недеља, 26. децембар 2010.

Анти-србски филм Шишање

Дуго најављивано Шишање коначно се појавило у биоскопима. И док га многи неуспешно траже по интернету као да ће видети Бог зна шта, полако се појављује у биоскопима по другим градовима. Тако, када је стигао до мог градића, реших да одгледам то чудо филмске индустрије. Чуо сам разне приче о филму, а већ сам и претпостављао да је филм изразито анти-србски, и да ће навијаче престављати у лошем светлу. Ипак, надао сам се да ће проћи попут Рана, филма у коме је требало да се покаже како не треба бити криминалац. Добили смо то да се већ десетак година клинци пале на Пинкија и Швабу, потписују се тако и по фејсу просипају цитате из овог филма. 
Елем, какав је заправо филм Шишање? Када о нечему желите да правите филм, пишете књигу, или нешто слично, морате да будете добро обавештени о томе! Колико је аутор необавештен о начину живота скинса показје тиме што је песма (текст прилично коректан) отпевана у реп стилу! Па и деца знају да су скинси искључиво панкери! 
Но, вратимо се самој радњи филма. Укратко, радња је мање-више позната. Новица је добар математичар, који има веике шансе да успе у животу. Ипак, Реља, покварени скинс и навијач, ''регрутује'' га, и одводи погрешним путем. Тако Новица од човека који је могао да успе у животу постаје жртва, трагични лик који је на крају у безизлазној ситуацији. Сад просечан гледалац не треба да га мрзи, већ да га жали, то је порука филма! А онај покварењак и битанга Реља је напустио ту причу и отишао ''преко баре''.
Укратко! А шта ћемо видети ако кренемо дубље да анализирамо филм. Прво што је приметно је лик Новице, који брзо са ''исправног'' пута постаје скинс. Да је наставио да се бави математиком, далеко би догурао! Јесте, како да не! Можда у некој другој земљи. Овде би, пошто је из сиромашне породице, са факултетом молио за посао у трафици! Боље и то него да гладује! Ето, тако би завршио да је кренуо ''правим'' путем! Овако, кренуо је да буде скинхед и навијач, и тако се отвара прича. Како су заправо ти људи представљени у филму? Група навијача заправо није ту због фудбала, каже филм. То нам потврђује Реља када уводи Новицу у навијачку групу. Како их није срамота да тако представљају људе који трпе и одричу се због свог клуба!? С друге стране, лепо је представљен власник клуба, криминалац, пљачка клуб. Навијачи се боре против њега, јер су реално, навијачи увек против таквих! Па чекајте, ко је ту исправан? Навијачи, који се одричу због свог клуба, који га воле, живе за њега, или онај који од тог клуба прави посао, добро зарађује и пере новац!?
Али, ти навијачи су заправо више политичка организација! Њих, заправо, не заним фудбал! Па зашто су онда ту. Е, то се види кад Новица дубље уђе у навијачку причу. Организација скинхедса представљена је буквално као – секта! Налазе се у некој пећини, подземној соби. Ту су заставе са кукастим крстовима, слике Хитлера, огромне количине алкохола. Онда представља чланове, представљене као потпуно поремећене ликове, дивљаке. А онда почиње дивљање. Сви су пијани, скачу, пљују пиву, деру се, повраћају, падају... Ту су и сцене разузданог секса, тетовирање, с тим што је девојка која тетовира потпуна лудача... Дакле, све што чини једну секту! Какав је заправо начин живота тих људи нећу да вам објашњавам. Свако од вас познаје неког скинса, или навијача, и зна какав је. Ово је, није тешко схватити, далеко од сваке истине...
Ти навијачи праве инциденте на свакој утакмици! Ипак, имају познанства у полицији, све се зна, и полиција их мање-више држи под контролом! Они тако дивљају, иживљавају се...
А онда преолрет у Новичином животу. Он постаје, ни мање ни више, него вођа групе. Идеје, које су му усађене у главу, он сад хоће да спроведе у дело. А онда нам аутор показује да, замислите, тим људима уопште није стало до идеја. Реља каже како све то ради због стила... На крају Реља се одриче својих идеала, све пријављује полицији и као захвалност, полицајац му сређује одлазак у Америку.
А шта је са осталима? И они су се одрекли идеје. Замислите, да би се предали био је довољан један комби полиције. На Новичин узвик ''Нема повлачења, нема предаје – Србија Србима!'', један од њих добације ''Јебеш Србију'' и почињу да беже! Ето, то су заправо била та деца. И за шта се они запрво боре? Ни за шта! Једино је Новица ту испао нека жртва, јер је он био у заблуди – ето то је порука филма!
Е па, као и већина ствари, ни то није тачно! Можете да се надате, али ми се нећемо предати! Ми се боримо за Србију, наши идеали нису празни и борићемо се за њих! Нису навијачи друкаре као што су представљени, не раде све због стила и из зезања, већ то раде због идеала!!! Тешко вам је то да схватите, јер су ваши идеали новац! Ми се нећемо предати, а ви наставите да оваквом пропагандом лажете народ! Није први пут! Можда сада имате предност, можда је све на вашој страни, можда мислите да можете све и да се још дуго ништа неће мењати, али једно је сигурно – ми се нећемо предати! Та деца којој сте узели све нису у заблуди, нико их не обмањује. Они не раде за новац, они раде за своју земљу и своје породице, јер сте им их ви одузели!

Нема повлачења, нема предаје!

Нема коментара:

Постави коментар