среда, 29. децембар 2010.

1990-2010 – Непромењена правила

''Непромењена правила'' – емисија која је, попут Инсајдера поново донела доста коментара у Србији. Још од почетка рекламирања видело се да ће бити о повезаности навијача са организованим криминалом. По претходним емисијама тог типа, није било тешко погодити ни како ће ова изгледати. ''По неким сазнањима, неко је неком даo неке паре да уради нешто!'' 
Емисија је створена као наставак Инсајдерa од пре две године, када је тема била криминал у фудбалу. Овог пута, тема је на почетку била, опет, Ђенова. По неким сазнањима (колико само новинари воле ту реченицу!), паре за одлазак у Ђенову и прекид утакмице дао је, ни мање ни више, него Дарко Шарић! Од како је подигнута оптужница против његовог клана, Дарко Шарић је крив и одговоран за све у Србији! Немате објашњење – то је Шарић! Можда је Шарић наместио експлозију у Слободи, због Шарића нисмо добили хиљаду евра, због Шарића је температура испод нуле, па што онда Шарић не би плаћао и навијаче!? Ту онда почиње прича о томе како неке вође имају везе са неким криминацима, већ излизане приче, наравно, без било каквих доказа, али лако је тако испирати мозак народу. Али, оно што до сада није ''откривено'' је да неке вође навијача чак имају и своје играче! 
И све је то лепо речено... После су прешли даље на неке ''бизнисмене'', и њихова намештања, мутљавине фудбалског савеза, у сваком случају, нешто што се зна да постоји.
Али, једно логично питање, које се само намеће: Какве везе навијачи имају са фудбалском мафијом!!!???
Добро је познат став навијачких група о Управама њихових клубова. Реткост је наћи групу која је у добрим односима са Управом. Сама филозофија навијачког покрета је против сарадње са Управама, против модерног фудбала! А модерни фудбал подразумева све оно што чини фудбалску мафију: намештање, кладионице, подмићивања, мафијаши и политичари (која ли је разлика?) у Управама клубова... Навијачки покрет бори се за очување правих фудбалских вредности, да се фудбал игра за навијаче а не за бизнисмене и криминалце. Велики је број навијачких група које се осипају и пропадају када криминалци почну да воде њихове клубове, и један од основних циљева навијачких група је борба против криминалаца у Управи. Како онда може навијачки покрет да се повезује са криминалом? 
У прошлом Инсајдеру, док се говорило о намештеним утакмицама ОФК Београда, као један од аргумената послужили су и навијачи – Плава Унија. У Инсајдеру је приказана њихова парола на утакмици са Сутјеском – ''Регуларно, зар не?''. Тада су, очигледно, навијачи били прихватљиви Инсајдеру. Када би почео да набрајам све групе које су се бориле, неке и избориле, са криминалцима у Управама својих клубова, вероватно бих побројао све навијачке групе. Ретко која група није протестовала против Управе свог клуба, против продаје играча... Навијачи живе за тај клуб, а Управа живи од клуба – у томе је разлика! Навијачи се одричу за клуб, а бизнисмени само добијају од њега.
Зато, престаните више са лажима! Пустите више те излизане приче, без и једног доказа, тек колко да се прича о навијачима! Знамо ми да нисмо цвећке! Не кажем да међу навијачима нема криминалаца, лопова, наркомана... Али то не значи да су основе група криминал и дрога, као што то желите да прикажете народу! Колико је наркомана у средњим школама? Зашто о томе не снимите Инсајдер? Ако вам је Ђенова толико прирасла за срце, снимите Инсајдер о навијачима који су насумице хапшени на граници по повратку, који су месецима ни за шта боравили у затворима, без икаквог разлога! Снимите Инсајдер о стотинама родољуба који су 10. октобра хтели да покажу да не желе овакву власт, баш као и ви пре десет година, а који су сада у затворима без разлога!
Пуна је Србија неправди, безакоња, криминала... Навијачи немају везе са тим. Криминалци вам седе у Министарствима, у Скупштини, у странкама, у полицији, у медијима... Снимите мало и о томе, промените једном тему!

Нема коментара:

Постави коментар